Vertical
Jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Het nieuws jaaroverzicht van 2023. Bekijk in deze tijdlijn de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar in tekst en beeld.

06February
2023
06 February 2023

Aardbevingen in Turkije en Syrië

Op 6 februari werden Turkije en Syrië opgeschikt door twee krachtige aardbevingen met meer dan 50.000 doden tot gevolg. De twee bevingen hadden een kracht van 7,7 en 7,5 op de schaal van Richter. Het waren de zwaarste aardbevingen sinds 1939 in de regio.

 
Lees hier alles over de aardbevingen op NOS.nl

Bron: NOS

 

15March
2023
15 March 2023

Nederland naar de stembus voor Provinciale Statenverkiezingen: BBB grote winnaar

Op 15 maart werden de Provinciale Statenverkiezingen weer gehouden. Bijna 59% van de stemgerechtigen bracht zijn stem uit. De grote winnaar was de Boer Burger Beweging (BBB) onder leiding van Caroline van der Plas.

Bron: NOS Jeugdjournaal
Lees hier het artikel van de Volkskrant over de verkiezingsoverwinning van de BBB
Bron: De Volkskrant

04April
2023
04 April 2023

Finland toegetreden tot de NAVO

Op 4 April werd Finland als 31e land lid van de NAVO. Precies 74 jaar na de oprichting van het militaire bondgenootschap. Door de toetreding van Finland kwam er een einde aan de jarenlange neutraliteit van het land. Die positie kwam door de oorlog in Oekraïne onder druk te staan. Ook buurland Zweden vroeg lidmaatschap aan maar Turkije stak daar een stokje voor. In Juli ging Turkije alsnog akkoord met het Zweedse NAVO-lidmaatschap.

Bron: Wallstreet Journal

Lees hier meer over de toetreding:

Bron: NOS

 

06June
2023
06 June 2023

Basisbeurs voor studenten terug

Op 6 juni ging ook de Eerste Kamer akkoord met de terugkomst van de basisbeurs. Goed nieuws voor studenten in het hoger onderwijs. De basisbeurs vervangt het in 2015 ingevoerde leenstelsel. De nieuwe basisbeurs bedraagt 275 euro per maand voor uitwondende studenten en 110 euro voor thuiswoners. De pechgeneratie wordt met ruim 1000 euro gecompenseerd. Veel te weinig, vinden veel studenten.

Bron video: Omroep WNL
Meer lezen over dit onderwerp?
 

09June
2023
09 June 2023

Oekraïne start tegenoffensief

Het langverwachte Oekraïense voorjaarsoffensief ging in Juni na maanden van voorbereiding van start maar verliep moeizaam.

Bron: NBC News
Lees hier een artikel over het tegenoffensief van de NOS

01July
2023
01 July 2023

Koning biedt excuses aan om slavernijverleden

Op 1 Juli heeft Koning Willem-Alexander excuses gemaakt voor het Nederlandse slavernijverleden. Het was de eerste keer dat de koning een toespraak hield op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Eerder had ook de Nederlandse regering al excuses gemaakt voor het slavernijverleden.

Bron: YouTube Koninklijk Huis van Rijksvoorlichtingsdienst
Lees hier meer over op RTL Nieuws.nl

 

07July
2023
07 July 2023

Kabinet Rutte IV gevallen

Het kabinet Rutte IV is aan het begin van vrijdagavond 7 juli gevallen. De coalitie kon het niet eens worden over het asielbeleid. Minister President Mark Rutte kondigde kort daarna zijn vertrek uit de politiek aan. Hij was de langstzittende Nederlandse Premier ooit.

Bron: NPO Radio 1
Meer op NOS.nl
 

26July
2023
26 July 2023

Staatsgreep in Niger

Op woensdag 26 Juli vond er een staatsgreep plaats in het in de Sahel gelegen land Niger. President Mohamed Bazoum werd door militaire coupplegers onder leiding van commandant-generaal Abdourahamane Tchiani samen met zijn vrouw en zoon onder huisarrest geplaatst. Sinds 2020 zijn er veel omliggende landen ook staatsgrepen geweest. Niger was in de Sahel een van de belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen terreur. Daarom werd deze gebeurtenis met veel belangstelling gevolgd door Westerse landen. Het Westen is bang dat het land in de armen van Rusland wordt gedreven.

Bron: The Guardian
Bekijk ook onderstaande video waarin de situatie wordt uitgelegd.
Bron: NOS

09September
2023
09 September 2023

Zware aardbeving in Marokko

Op 8 september werd Marokko opgeschikt door de zwaarste aardbeving in zijn geschiedenis. Het epicentrum lag op 72km ten zuiden van Marrakech. De beving had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Door de ramp vielen er bijna 3.000 doden en raakten ruim 5.600 mensen gewond. Marokko was niet goed voorbereid op aardbevingen van deze schaal. Omdat deze nauwelijks voorkomen in de regio.

Bron video: The Wall Street Journal
Bekijk ook de nieuwscollectie over dit onderwerp van de NOS:

07October
2023
07 October 2023

Oorlog tussen Israël en Hamas

Op 7 oktober escaleerde het al decennia durende conflict tussen Israël en Palestina na een verassingsaanval van terreurbeweging Hamas. Duizenden raketten werden afgevuurd en zeker 3.000 militanten staken de grens over met Israël en pleegden daar aanslagen. Israël reageerde met een invasie in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties (VN) raakten anderhalf miljoen mensen in de Gazastrook ontheemd.

Bron: CNN

Bekijk ook de collectie van de nos voor meer over dit onderwerp:

 

 

22November
2023
22 November 2023

PVV wint Tweede kamerverkiezingen

Op 22 November werden de Tweede Kamerverkiezingen weer gehouden. De PVV van Geert Wilders kwam voor het eerst als grote winnaar uit de bus en behaalde 37 zetels. Op de tweede plaats eindigde de combinatie Groenlinks/PVDA met 25 zetels. Ook de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) van voormalig CDA'er Pieter Omtzigt deed het goed en behaalde 20 zetels in de Tweede Kamer.

Bron: Hart van Nederland
Lees ook onderstaand artikel van het AD over de verkiezingsuitslag:

22December
2023
22 December 2023

Hoogwater in delen van Nederland 

Op veel verschillende plekken in Nederland staan de waterstanden hoog als gevolg van hevige regenval. Dat zorgt niet alleen voor overlast, maar treft ook veel bekijks. Veel mensen trokken er tijdens de kerstvakantie op uit om het hoogstaande water te bekijken.

Similar Timelines to Explore

Expolore similar timelines on Timepath and dive deeper into the subject of Jaaroverzicht 2023. Your journey through connected events and stories starts here. Missed something? We would love to hear your suggestions for additional timelines.